Det finnes vel ingen som ikke vil få mer gjort under arbeidsdagen. Men noen ganger kan man trenge et spark i baken og bli påminnet om hvordan man faktisk kommer dit. Kjenner du deg igjen? Flott, da vil du like disse fem tipsene og rådene for hvordan du blir mer produktiv på jobben.

«Spis alltid frokost» og «litt morgentrim» er to klassiske tips for å bli mer produktiv i løpet av arbeidsdagen. Og vi kan nok uten problemer bekrefte at de fungerer. Men samtidig vet både du og jeg at det kan være vanskelig å få gjort dem, og dessuten krever de at man investerer en del av fritiden sin.

Så hva kan du de facto gjøre jobben for å bli mer produktiv? Her er fem metoder:

1. Si «nei» oftere

Sier du ja til (nesten) alt vil du ikke bare bli stresset, men du vil også få mange unødvendige oppgaver å slite med som neppe vil gi spesielt store resultater. Og det høres nokså uproduktivt ut, synes du ikke?

Men det kan være lettere sagt enn gjort å si nei når noen ber om en tjeneste. For å holde fokus kan du tenke på 80/20-regelen (som kan anvendes på mer enn kundebehandling) og at ca. 80 prosent av det du gjør står for 20 prosent av resultatet. Det gjelder å heller prioritere de 20 prosentene som står for 80 prosent av resultatet. Si nei til oppgaver som gir ingen eller små resultater med god samvittighet.

Tips! Det er også lettere å si nei hvis du kan se at kalendere og huskelister faktisk er fulle … Så planlegg tiden din i et system eller verktøy som gir deg oversikt.

2. Automatiser repetitive oppgaver

Det å gjøre samme ting, om og om igjen, er for det meste en enorm tidstyv og helt meningsløst. Det gjelder så klart ikke for de som jobber innen pleie og skolen, men ganske ofte for deg som sitter på et kontor. Så om du har noen oppgaver som du gjør regelmessig kan du vinne mye på å automatisere dem.

3. Begynn med en rask oppgave…

Er det ikke en herlig følelse å kunne «sjekke av» en oppgave man akkurat har fullført? Og motiverende? Ta vare på den følelsen! Begynn hver dag med en liten, enkel oppgave du raskt kan få unnagjort – det starter en positiv sirkel og gjør deg i mange tilfeller mer produktiv under resten av dagen. Heia!

4 … og fortsett med det som er viktig OG haster

Etter den første, raske boosten (punkt 3) er det på ide å begynne med de oppgavene som er øverst på  huskelisten. Og det er naturligvis de som er både viktige og haster. De oppgavene som er viktige, men ikke haster, planlegger du å gjøre senere. De som haster, men ikke er spesielt viktige for deg, delegerer du til andre. Alt á la Eisenhowers fire prioriteringsruter.

5. Test Pomodoro-teknikken (eller bare ta en pause iblant)

Pomodoro-teknikken ble utviklet av Francesco Cirilio, en italiensk universitetsstudent, på 1980-tallet. Og teknikken bygger helt enkelt på at du jobber i 25-minutters intervaller ved hjelp av en tomatformet eggklokke (eller hvorfor ikke et Pomodoro-tillegg til Chrome?).

Det du skal gjøre er å: 1) Sette deg ned med en oppgave, 2) Still alarmen på 25 minuter, 3) Jobb med oppgaven til tiden er ute, 4) Ta pause i fem minutter (din første pomodoro er unnagjort!), og 5) Gjenta de fire første stegene tre ganger til og ta så en lengre pause på 15 minutter. Effekten? Ifølge grunnleggeren Cirilio blir du omtrent tre ganger mer effektiv. Kanskje det er verdt å prøve? Og selv om de nøyaktige reglene ikke skulle fungere for deg er det ikke så dumt å ta en pause innimellom noen ganger.

Tipsene ovenfor er ikke noe hokus-pokus – du vet kanskje allerede at disse tingene er lurt å foreta seg. Men noen ganger trenger man å påminnes om det man allerede vet. Og jeg håper at 80/20-regelen, å automatisere repetitive oppgaver, «boost-oppgaven», Eisenhowers fire ruter og Pomodoro-teknikken kan gi et lite ekstra spark i baken. Kjør på!

There are currently no comments.